LIKA, it-tempen för skola och förskola

Kom igång direkt

 • 1Klicka på Starta en LIKA-värdering
 • 2Värdera status för arbetet på skolan/förskolan inom de fyra områdena
 • 3Se sammanställning och handlingsplan
 • 4Exportera till Excel för vidare diskussion och analys (konto krävs)

Vanliga frågor och svar

Här samlar vi vanliga frågor och svar. Om du inte hittar svaret här eller under övriga flikar under Använd LIKA, kontakta den som är kommunansvarig. Hittar du/ni inte svaret på era frågor - hör av er via Synpunkter & frågor, så svarar vi så fort som möjligt. 

 

 • Vad händer med den värdering som jag sparat under skolform gymnasiet och som nu ska sparas under vuxenutbildningen?
  Ingenting, den finns kvar på skolan.
   

 • Hur kan jag jämföra min värdering i 5.0 med äldre värderingar?
  Alla värderingar du har gjort och sparat finns under "Mina sparade LIKA-värderingar". Här kan du t.ex. bocka för din värdering från 4.0 med den du nu gör i 5.0 och exportera till excel.
  Under fliken Jämför egna värderingar, kan du också jämföra värderingarna i spindeldiagrammet där (förutsatt att du delat din värdering i 4.0 sedan tidigare - det går inte att dela en värdering i en äldre version i efterhand).
   

 • Hur kan jag se vilka indikatorer som har med nationella digitala prov att göra?
  Taggningen av de indikatorer som har direkt eller indirekt påverkan i förberedelserna inför digitaliseringen av nationella prov är gjord och senare under hösten kommer möjligheten att filtrera fram dessa.

 • Jag har glömt mina användaruppgifter.
  Klicka på Logga in och välj ”Begär nytt lösenord”. Du får då ett mail med dina användaruppgifter. Ibland fungerar det inte att bara klipp och klistra in lösenordet, utan du behöver skriva in det.

 • Jag vill radera mitt konto
  Du kan radera ditt konto under "Mitt konto". När du raderar ditt konto tas de värderingar du har sparat "privat" bort. De värderingar som är sparade på skolan/förskolan och/eller delade med kommunen finns dock kvar.
   

 • Jag har bytt e-postadress, namn etc.
  Under "Mitt konto" kan du ändra dina uppgifter, även e-postadress.
   

 • Varför får jag inte fram någon analys och handlingsplan? Fliken är tom.
  Det kan bero på att du inte har svarat på alla indikatorerna. En grön bock vid respektive område betyder att du svarat på alla indikatorer.

 • Jag kan inte att dela (tidigare kallat publicera) min värdering
  När det inte går att dela en värdering kan det bero på några olika saker: 

 1. För att kunna dela din värdering behöver du vara kopplad till en skola/förskola i din kommun. Om du inte är det, vänd dig till kommunansvarige.

 2. Hela värderingen är inte ifylld. Det går inte att dela en värdering som inte är helt ifylld. En grön bock vid respektive område (Ledning, Infrastruktur, Kompetens, Användning) betyder att alla indikatorer är svarade på

 3. Äldre webbläsare eller kompatibilitetsläge: då kan det vara problem med "Hantera din utvärdering"-knapparna.

 • Kan man dela flera värderingar?
  Nej, det går bara att ha en delad värdering per skola/förskola. När du väljer att dela ytterligare en värdering, kommer den att ersätta den  tidigare delade. När en ny version av LIKA uppdateras (som nu, version 5) kommer din delade värdering (från version 4) finnas kvar, så att du kan jämföra med den som görs i nästa. 

 • Varför är indikatornumren i oordning i själva värderingen?
  Därför att indikatornumret är ett ID-nummer och vid uppdateringar av LIKA kan indikatorer tas bort eller flyttas. Det är för historik och spårbarhetens skull som de har kvar sitt ID-nummer. 

 • Vi har ingen kommunansvarig - hur gör vi då?
  Kommunansvarig behövs för att ni ska kunna få tillgång till all funktionalitet. Har ni ingen kommunansvarig, ansöker ni om det via Synpunkter & frågor .
   

 • Varför har ni inte indikatorer om….?
  Saknar du något område i LIKA? Hör av dig via Synpunkter & frågor och formulera då gärna ett förslag på indikatorer, så tar vi upp det i styrgruppen.
   

 • Varför har ni inte aktivitetsförslag som….?
  ​Saknar du eller har tips på bra aktivitetsförslag? Hjälp oss genom att skriva in de aktivitetsförslag du ser kan vara lämpliga via Synpunkter & frågor.

 

 

Sveriges Kommuner och Regioner
Sveriges Kommuner och Regioner
Besöksadress: Hornsgatan 20, 118 82 Stockholm
Om kakor
Om webbplatsen

En webbplats från Sveriges Kommuner och Regioner